Podobne artykuły

  • Behawioralna biometria zastąpi hasła

    W ciągu kilku lat możemy zapomnieć o hasłach dostępu. Smartfony same będą rozpoznawać użytkowników.

  • Prezesami polskich spółek zostają słupy z Ukrainy

    Rodzimi inwestorzy coraz częściej powołują do zarządu firmy obywateli ze wschodu. Dzięki temu unikają odpowiedzialności majątkowej na razie bankructwa.

  • Węgry: Ekspansja polskich firm z sektora budowlanego

    Polskie firmy korzystają z budowlanego boomu na Węgrzech. Z początkiem ubiegłego roku, Węgrzy obniżyli VAT na nowe mieszkania domy z 27 do 5 proc. Na Węgrzech nastąpił boom budowlany - wzrost wartości zawieranych umów wzrósł aż o 30 proc. rok do roku.

  • Polacy kochają zakupy na kredyt

    Polacy uwielbiają zakupy, nawet jeśli trzeba je sfinansować kredytem, a wyprzedaże są dodatkowym impulsem do buszowania na sklepach zarówno stacjonarnych, jak internetowych.

biznes, finanse, ekonomia, pieniądz, przedsiębiorstwa

Certyfikacja HACCP w biznesie

HACCP, czyli System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli,  w branży spożywczej obowiązuje od 2004 roku.

Jest to system kontroli zapewniający higieniczne bezpieczeństwo klientów, którzy wybierając produkt z certyfikatem HACCP mają pewność, że pod względem zdrowotnym wybrali oni produkt w pełni bezpieczny.

Przygotowanie do systemu  
Certyfikacja HACCP wymaga od przedsiębiorstwa odpowiedniego przygotowania. Jest ono realizowane poprzez wcielenie w proces produkcyjny dwóch praktyk: Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz Dobrej Praktyki Higienicznej. Wcielenie zasad obu tych praktyk jest fundamentem stworzenia warunków optymalnych  do produkcji bezpiecznej i w pełni higienicznej żywności.   

Cele systemu
Wdrożenie systemu HACCP ma na celu zidentyfikowanie i oszacowanie zagrożeń, jakie na etapie produkcji i dystrybucji mogą wystąpić. Jednocześnie ustalane są metody eliminacji bądź ograniczenia zagrożeń, a także działania korygujące.

7 zasad systemu
HACCP to siedem zasad, przestrzeganie których gwarantuje bezpieczeństwo wyrobu i konsumenta. Obok identyfikacji zagrożeń oraz opisania środków zapobiegawczych,  są to: identyfikacja krytycznych punktów kontroli z ustaleniem ich limitów i systemu monitorowania, ustalenie procedur na podstawie których dokonana zostanie weryfikacja systemu oraz prowadzenie dokumentacji i zapisu systemu. Nad wdrożeniem tych zasad czuwa wyznaczony w każdym przedsiębiorstwie zespół osób.

Certyfikacja HACCP i korzyści, jakie niesie
Posiadanie certyfikatu HACCP to niewątpliwie wymierne korzyści dla każdego przedsiębiorstwa. Przede wszystkim staje się ono bardziej wiarygodne w oczach klientów i zyskuje ich zaufanie. A co za tym idzie, wzrasta jego konkurencyjność na rynku.

Oto co uchwycił nasz reporter

biznes
finanse
ekonomia
pieniądz
przedsiębiorstwa