Jedzenie

Co to jest "agar" i do czego sluży?

Zamieścił(a) Agnieszka , w sobota dnia 06 lutego 2020r

(...) substancję niezwykle przydatna dla wielu gałęzi przemysłu, w szczególności zaś w przetwórstwie spożywczym. Z tego też względu zapotrzebowanie na agar rośnie z roku na rok.Gdzie znajduje zastosowanie agarAgar, jako substancja żelująca jest bez wątpienia najczęściej używanym do tego celu składnikiem. Podstawową branżą, w której wykorzystywany jest agar to produkcja spożywcza. Bez niego nie byłoby możliwe wytwarzanie takich znanych każdemu człowiekowi produktów jak m.in.: galaretki, dżemy, popularne żelki czy też ptasie mleczko. Branża farmaceutyczna wykorzystuje agar do wytwarzania środków na przeczyszczenie, Z kolei przemysł fotograficzny na agarze oparł emulsje światłoczułe, niezbędne do produkcji tradycyjnych (...)

Słowa kluczowe: catering, jedzenie, restauracja