Restauracja

Co to jest "agar" i do czego sluży?

Zamieścił(a) Agnieszka , w sobota dnia 06 lutego 2020r

(...) Czytając etykiety wielu produktów spożywczych z pewnością niejednokrotnie zauważyliśmy, że wśród składników wytwórczych znajduje się substancja o mało mówiącej przeciętnemu człowiekowi nazwie "agar". Czym więc jest agar?Wszystko dzięki wodorostomAgar, fachowo nazywający się agar-agar to substancja chemiczna pozyskiwana z glonów z grupy krasnorostów, rosnących u wybrzeży mórz. Jednym z największych producentów zagęstników spożywczych w Polsce jest PPZ Niechlów. Ten znany wytwórca dodatków do żywności dostarcza agar do kilkudziesięciu krajów świata, położonych na wszystkich zamieszkałych kontynentach.Agar charakteryzuje się dwiema podstawowymi właściwościami - pęcznieniem i żelowaniem. Obie cechy czynią (...)

Słowa kluczowe: catering, jedzenie, restauracja